Människans bästa vän är ju som bekant hunden. Det är många i vårt avlånga land som inte skulle klara sig utan sin fyrbenta vän. Den är alltid lojal och väntar trofast när man kommer hem. Det är inte konstigt att livslusten är större med en hund vid sin sida. I många tusen år har vi människor haft hundar som husdjur. Dels har de varit väldigt bra på att jaga och skydda oss, dels är de så himla trevliga. Deras närmsta släkting vargen är kanske inte lika trevlig men det är därifrån alla hundar kommer. Genom avel har vi kunnat forma dem till att passa oss som vi vill och nu finns det blandningar med näst intill vad som helst när det kommer till hundar. En hund som lyder och är leksugen är det bästa om man vill ha den till att idrotta. När hundar springer genom en hinderbana på husses eller mattes kommando så heter det agility och det är en populär sport bland hundägare.
Relativt ny sport
Det är inte så länge som hundar har använts för att tränas i agility. Sporten kom till Sverige 1985 och har sedan dess blivit mer och mer populärt. Det var Marie Hansson som tog sporten till Sverige. Marie är författare till massvis av böcker inom hunduppfödning och hon titulerar sig även hundpsykolog. 1987 blev det antaget som en officiell sport i Sverige. Det tog alltså bara 2 år efter att den kommit hit som den blev antagen som en officiell sport. Många sporter behöver vänta betydligt längre än så.
I sporten gäller det att leda hunden genom en hinderbana utan att riva ner hindren. Det är som hästhoppning fast för hundar. Det är inte heller bara hinder som de ska hoppa över utan det finns också hinder som hundarna ska springa upp på, krypa under och lite annat. Hundar är lite mer flexibla än hästar så det går att ta ut svängarna lite mer när det kommer till hinder men principen är densamma. De ska genom en hinderbana på kortast möjliga tid utan att riva några hinder. Det finns renodlade hopptävlingar också men det vanligare är att det är en blandning. De olika klasserna heter då hoppklass och agilityklass. Agility kommer från engelskan och det betyder rörlighet eller snabbhet, något som en hund måste besitta för att lyckas i agility.
Olika klasser i Sverige
I Sverige finns det 5 olika klasser som det går att att tävla i. Det utgår från storleken på hunden och går från x-small till s-Large. Mankhöjden på hunden är det som används för att bestämma vilken klass hunden ska tävla i. Några grundläggande regler i agility följer här.
- Hunden måste ta alla hinder i tur och ordning. Annars blir hunden diskad.
- Man får straff, så kallat fel, om man river ett hinder. Att riva ett hinder kostar hunden 5 fel.
- Hunden får aldrig springa förbi ett hinder innan de har tagit sig förbi det. Den får heller inte snurra innan hindret. Den får helt enkelt inte tveka för mycket.
- Om hunden springer bort från banan så är hunden diskad.
- Om hunden skulle ta och uträtta några behov inne på banan så är hunden diskad.
- Det får inte vara någon synlig belöning från föraren för att hunden ska ta sig genom alla hinder. Såklart från ägaren/föraren ropa och uppmuntra men så länge hunden tävlar så får föraren inte ge någon belöning.
För att bli duktig på agility krävs det enormt mycket träning. Hundar kan lära sig otroligt mycket saker men det kräver att de får tid till att träna tillsammans med sin husse, matte eller förare.