Allergivänliga hundraser

Allergivänliga hundraser – En hund är människas bästa vän och även du som är allergisk mot vissa raser behöver inte gå miste om att ha en pälsklädd kamrat. Det finns flera allergivänliga hundraser att välja mellan.

Personer med husdjursallergi är känsliga för ett protein som kallas Can F1, som många tror orsakas av päls, men den verkliga källan finns i saliv och urin från hundar och katter. Detta protein fastnar på de döda, torkade flingorna, som kallas mjäll, från ditt husdjurs hud och de orsakar en allergisk reaktion hos vissa människor när de faller av.

Husdjursallergier kan visa sig på många olika sätt, bland annat svullna näsor och ögon, kliande ögon, näsa, hud och hals, utslag i ansiktet, på halsen eller bröstet samt hosta och andfåddhet.

Även om det inte finns någon helt hypoallergen hund, marknadsförs vissa som sådana eftersom de tappar lite eller ingen päls, så att allergiframkallande mjäll inte släpps ut i luften eller i hemmet.

Innan du köper ett husdjur bör du leta efter en ansvarsfull uppfödare eller ett djurhem som låta dig lämna tillbaka hunden om den utlöser allergier. Många djurhem låter dig tillbringa tid med en hund innan du adopterar din fyrbenta vän.

Här är några av de mest populära hypoallergena hundarna som du kanske vill överväga om du har djurallergier men ändå inte kan motstå en husdjurs.

1. West Highland Terrier

West Highland Terrier, även kallad Westie, är en skotsk ras som är känd för att ha stora och vänliga personligheter packade i små kroppar, vilket gör dem till en idealisk familjehund.

De fäller sällan, vilket gör dem idealiska för dem med astma eller allergier. När de fäller sitt korta, ljusa, vita hår är det lätt att dammsuga eller ta bort det med en luddborste. Regelbunden borstning hjälper också till att hålla avlagringen till ett minimum.

Om de tas om hand väl kan de leva mellan 12 och 16 år. De förblir små hundar och en genomsnittlig hona väger mellan 6-7 kg, medan en genomsnittlig hane väger 7-10 kg.

De blir inte längre än 30 cm, vilket gör dem också till en perfekt inomhushund.

2. Bichon Frise

Bichon Frises mjuka, vita, fluffiga päls har korkskruvsformade lockar som gör att döda hårstrån med mjäll stannar på plats tills de putsas.

De är små, livliga hundar, idealiska för personer med hundallergier, och vänliga och tillgivna nog att låta dem umgås med barn.

Deras förväntade livslängd är mellan 12 och 15 år för hanar och tikar, medan de kan väga mellan 3-5 kg i genomsnitt.

3. Pudel

Pudeln användes ursprungligen som hjälpmedel för ankjägare i Frankrike, men har blivit en favorit även bland hundallergiker, främst för att de tappar lite av sin täta, lockiga päls, vilket bidrar till att hålla kvar mjäll.

Pudlar är intelligenta, aktiva och trogna och kan leva mellan 12 och 15 år. De kan finnas i olika storlekar beroende på typ, bland annat Toy Poodle: 24-28 cm, Miniature Poodle: 28-35 cm, Standard Poodle: 45 – 60 cm, och Medium Poodle: 35 – 45 cm.

De finns också i en mängd olika färger, bland annat svart, vit, aprikos, grädde, grått, brunt och svartvitt.

4. Portugisisk vattenhund

Den mest kända portugisiska vattenhunden är Bo och Sunny Obama, vars ägare är USA:s tidigare president Barack Obama och First Lady Michelle.

Paret gick på jakt efter en hund som inte skulle utlösa deras dotter Malias allergier och valde därför denna mellanstora hundras eftersom de producerar lite mjäll vilket gör den perfekt för Vita huset.

Dessa sällskapliga, fogliga hundar är allmänt accepterade som utmärkta familjekompisar.

De kan leva mellan 12 och 15 år med en genomsnittlig tik som mäter mellan 43-52 cm och 50-57 cm för en hane. En hane kan väga upp till 27 kg och en hona upp till 23 kg.

5. Shih Tzu

Shih Tzu malt mycket mindre än många andra hundraser, samtidigt som deras päls är mer lik människohår än typisk hundpäls, så dessa små hundar är mindre benägna att antända allergier.

De är kända som smarta, tillgivna, livliga, intelligenta och lojala och kan leva mellan 10 och 16 år.

De förblir små hela livet med genomsnittliga hanar och tikar som väger mellan 4 – 7,2 kg.

6. Irish Water Spaniel

Irish Water Spaniels har kort hår och fäller sällan, men de bör borstas minst en gång i veckan för att deras lockiga päls inte ska trassla ihop sig eller bli matt, och för att hålla den ren och frisk.

De kommer ursprungligen från Irland och har en röd färg. De kan leva mellan 10 och 12 år och har en clownistisk men intelligent natur, så de är lätta att träna och är utmärkta vakthundar.

De är medelstora och kan bli upp till 61 cm långa, medan hanar i genomsnitt väger mellan 25-30 kg och tikar mellan 20-26 kg.

7. Schnauzer

Alla tre schnauzerraserna, men i synnerhet jätteschnauzer, anses vanligtvis vara hypoallergena. Dessa arbetshundar lever mellan 12 och 15 år och är intelligenta, snälla och viljestarka.

Honorna kan bli mellan 60-65 cm, medan hanarna är större på mellan 65-70 cm.

Riesenschnauzer finns i färgerna svart och salt och peppar.

8. Cavoodle

Cavapoo eller Cavoodle är en allergivänlig hundras som knappt skinnar eller dreglar. De är en korsning mellan en miniatyr- eller leksakspudel och en Cavalier King Charles Spaniel.

I Australien i slutet av 1990-talet blev denna ras mycket populär med korsningsprogram.

De är jämnmodiga med Toy Cavoodles som växer till mellan 28 cm och 35 cm vid axeln som vuxna.

Mini Cavoodles växer till mellan 33 cm och 45 cm vid axeln som vuxna.

Allergivänliga hundraser men…

Även om raserna i denna samling tenderar att vara mer allergivänliga kan ingen hund garanteras att inte orsaka någon allergisk reaktion och individuella husdjur kommer att variera. Sluta inte ta allergimedicin utan att tala med din läkare.

Lämna en kommentar