Det var så sent som år 1991 som Amstaff erkändes som en ras i Sverige och den första hunden registrerades av Svenska Kennelklubben. Det var flera decennier senare än Amerika som började registrera de som egen ras redan på 1930-talet. Amstaff är en förkortning av rasens riktiga namn, American staffordshire terrier.
Rasen började avlas fram genom att man korsade pittbull och terrier vilket resulterade i rasen pittbullterrier varifrån sedan American staffordshire terrier utvecklades. Amstaff är därmed en av raserna som går under samlingsnamnet bullterrier där ytterligare fyra raser ingår.
Från början avlade man fram dessa hundar med målet att få kampinriktade individer som sedan kunde tävla mot varandra. Numera är avelsinriktningen helt annan och det är inte ovanligt att de syns som välfungerande familjehundar.
Amstaff till sällskap och aktivering
Trots att en väluppfostrad amstaff är social och utåtriktad så tycker den även om att arbeta. Den trivs mycket bra tillsammans med sin familj och sin flock men behöver viss stimulering för att må bra och vara tillfreds. De egenskaper som främst kännetecknar rasen är glädje, stor självsäkerhet, orädsla och mycket envis. Flera av egenskaperna har den gynnats av i sitt tidiga avelssyfte men det är även egenskaper som fungerar väl hos en familjehund då den är stabil och trygg i de flesta situationer. I och med att rasen är så social och kontaktsökande kan den upplevas som burdus och intensiv när det kommer till närhet till människor.
För att ge tillfredsställelse kan en amstaff aktiveras genom att träna spår, både viltspår eller personspår alternativt träna lydnad eller andra brukssporter. Ju tidigare man kommer igång med en meningsfull träning tillsammans med hunden desto lugnare och mer tillfreds blir den när den växer upp.
Hälsa och utseende
En välbyggd amstaff ska ge intrycket av en muskulös hund med stor pondus. Mankhöjden varierar mellan ca 43-48 cm och vikten ligger på mellan 19-33 kg. Tikarna ligger i det nedre spannet medan hanarna är större och ligger på den övre gränsen både vad gäller höjd och vikt. Den korta och sträva pälsen förekommer i alla färger och är mycket lättskött.
American staffordshire terrier är i regel en frisk ras men där såväl höftleds- som armbågsledysplasi förekommer. Det är därför av stor vikt att röntga föräldradjuren för att inte avla på individer där dysplasi förekommer. Därtill är olika hudbesvär vanliga så som klåda, eksem eller allergier. Dessa åkommor är dock enkla att behandla med hjälp av veterinär.