Därför är hunden människans bästa vän

Att hunden är människans bästa vän vet vi sedan länge och hundar och människor har levt tillsammans under tusentals år. Vi har lärt känna varandras styrkor och svagheter, hundarna har fungerat som alltifrån beskyddare och tjänstehundar till lekkamrater och sällskap. Vi har lärt oss att ta hand om varandra och att respektera varandra.

Hur skapades vårt band?

Det är svårt att säga exakt hur allting började, historia är föränderligt, men vår gemensamma historia tar sin början för tiotusentals år sedan då människan började att leva i viss harmoni med de vilda djuren. Framför allt vargen. Vi höll oss på behörigt avstånd från varandra men ändå tillräckligt nära för att dra nytta av varandras styrkor. Det resulterade i att människan började att föda upp vargungar, främst som sällskap men även för att få hjälp med jakt och vakthållning. Vargen kom på så vis att bli domesticerad och tamhunden var ett faktum.

Arkeologer runt om i världen har funnit spår efter tamhundar som är omkring 12 000 år gamla. I Sverige har vi spår som är cirka 7 000 år. Att människa och varg/hund har skapat detta band under så lång tid har delvis att göra med att vi båda är flockdjur och det gör det lätt för oss att förstå varandra, att läsa varandras koder.

Ett villkorslöst band

Det band som uppstår mellan en hundägare och dennes hund är något speciellt. Hunden står för en villkorslös kärlek och litar fullt ut på sin tvåbente kompanjon – den finns där i vått och torrt och känner av minsta lilla förändring i sinnesstämningen. Den mår bra när du mår bra, är ledsen när du är ledsen, beskyddar när du är rädd och gör allt i sin makt för att du ska ha det så bra som möjligt. När du är borta, om så bara för fem minuter, saknar den dig varje sekund och studsar som en gummiboll då du väl är tillbaka.

Kanske skapar du och din hund ett eget språk, egna signaler. Att hundar är smarta har människan alltid vetat men forskning på senare tid har visat att de är ännu smartare än vi trott. Förr sades det att hunden inte förstod ord, att den följde våra kommandon genom att lyssna till tonfallet, men idag vet vi att hunden till och med förstår orden som sägs.

Några skäl att skaffa hund

Behöver du övertygas om att hunden är ett bra djur för dig? Här är några anledningar:

  • Hundägare har lägre blodtryck och kolesterolvärde.
  • Hundägare drabbas inte lika ofta av allvarliga hälsoproblem och om de gör det återhämtar de sig snabbare än icke-hundägare.
  • Barn med hund har lägre sjukfrånvaro i skolan.
  • Hundägare har alltid sällskap, dygnet runt.
  • Hundägare får frisk luft varje dag, året om, och håller sig i bättre form.

Instinkt och känslor

Människan projicerar ofta sina känslor på hunden, ser valpen som en bebis, tänker att hunden blir avundsjuk och ledsen, och visst kan hundar känna sådana känslor, det är vetenskapligt bevisat. Dock är det viktigt att läsa på om den hundras du har för avsikt att införskaffa, vilken typ av hund du ska leva med under många år. Den söta valpen växer upp till en individ som vill följa sina instinkter och där kan du stöta på problem om du inte är förberedd och insatt. Att dalta med en valp som från början är framavlad för kamp eller att släppa lös en jakt- eller vallhund i ett bostadsområde kan skapa oreparerbara problem. Glöm inte att försäkra din hund.

Lämna en kommentar