Några populära hundraser i Sverige

Idag är det väldigt vanligt att skaffa hund i Sverige. Det finns många raser, alla med olika egenskaper och personligheter. Men det är ett stort ansvar att skaffa hund och det finns väldigt mycket att tänka på som många inte alltid gör. De hundraser som är mest populära i Sverige idag är:

Labrador retriever

Labradoren tros komma ursprungligen från Kanada, det är en vänlig och lättlärd hundras. Eftersom labradoren är väldigt folkkär så passar den mycket bra som familjehund. Labrador retriever räknas till apporterande hundar, just för att den älskar att apportera och användes till det området förr i tiden. Labradoren räknas till medelstora hundar och är väldigt lättskötta vad gäller pälsvård. Det är en relativt frisk ras men drabbas tyvärr lätt av fetma då de är extremt matglada. Det är dock också en fördel när man ska träna hunden eftersom man kan belöna med mycket godis, som underlättar för hundträningen.

Tysk schäferhund

Tysk schäferhund, eller bara schäfer som den kallas idag, hamnar på andra plats på topplistan av populära hundraser. Schäfern kommer ursprungligen från Tyskland och räknas till vall- och herdehundar. Trots att schäfern är ämnad till att valla får, används den idag främst som tjänstehund. Det är väldigt vanligt att man ser schäfrar inom polisen och militären men också som vakthund när man äger den privat. Schäfern är således en mycket bra tjänstehund samt vakthund då den är mycket snabblärd och följsam. Schäfern kan ha både lång och korthårig päls men behöver inte någon extra pälsvård utöver borstning och bad vid behov. Den räknas till medelstora hundar. En nackdel med schäfern är att den tyvärr löper större risk för skador och sjukdomar än genomsnittet, men bortsett från det är schäfern lite av en allt i allo-hund med ett starkt mentalt psyke.

Läs också: Världens största hundraser

Golden retriever

Golden retrievern är ursprungligen från Storbritannien och räknas till de apporterande hundraserna. De älskar vatten så man får räkna med att den kommer ta ett dopp eller två om man passerar en sjö. En golden retriever ses främst som en familjehund på grund av det mentala psyket som hundrasen har. Den är vänlig, kärleksfull och mycket lättlärd. Den är också mycket matglad och därför lätt att belöna med godis vid träning. Golden retrievern räknas till medelstora hundraser och har en relativt lättskött päls. Det är också överlag en frisk hundras utan några kända sjukdomar.

Jämthund

Jämthunden är framavlad framför allt till älgjakt. Denna hundras är ursprungligen från Sverige och jägare jagar med den främst uppe i Norrlandsskogarna. Det går självklart bra att ha en jämthund även som familjehund, men då det är en väldigt krävande och aktiv ras bör man se över om man mäktar med det jämthunden kräver. Det är svårt att ha jämthunden lös då den har en extrem jaktinstinkt. Självklart går det att träna hunden liksom alla hundraser men det är svårt att träna bort jaktinstinkten. Jämthunden räknas till medelstora hundraser och har en lättskött päls, dock fäller den mycket. Det är en relativt frisk hundras men i vissa fall förekommer epilepsi och höftledsdysplasi.

Läs också: Därför vill du ha en pudel

Lämna en kommentar