Topp 11 bästa filmerna för hundälskare

Nästan alla filmer är bättre med en hund i den, eller hur? Vare sig de hjälper hjälten att utföra fantastiska hjältedåd eller bara lägger till en dos av sötma till en scen, är det inte konstigt att våra fyrbenta vänner har en lång historia av att vara med på filmduken eller streamat i HD.

Om du försöker bestämma dig för vilken film du ska titta på med Fido ikväll har du tur! Vi har sammanställt en lista över de bästa filmerna för hundälskare så att du och din kompis kan mysa till dem efter en lång dag av promenader och lek.

De 11 bästa hundfilmerna

Från skräniga och älskvärda valpar till fullvuxna familjehundar – den här raden av filmer kommer att värma alla hundälskares hjärtan:

11. Husdjurens hemliga liv (2016)

Den här datoranimerade hundfilmen kanske tar sig en del kreativa friheter när det gäller hur djuren ser ut, men jösses, den fångar deras personligheter. Och för hundälskare finns det så många roliga karaktärer här. Huvudvalpen är en Jack Russell som umgås med de andra husdjuren i sitt hyreshus på dagarna medan hans ägare är borta på jobbet. Men när hans ägare adopterar en annan hund uppstår kaos, och alla husdjuren får springa runt i staden för att få saker och ting att återgå till det normala.

10. Hachi: A Dog’s Tale (2009)

Du vill nog ha några näsdukar redo för den här. Den här sentimentala hundfilmen är baserad på den verkliga historien om Hachiko (spelad av tre olika hundar i filmen), en japansk hund som mötte sin ägare varje dag efter jobbet på en lokal tågstation i Tokyo. Tyvärr dog hans ägare en dag oväntat på jobbet och dök aldrig upp. Det hindrade inte Hachikos lojalitet och han fortsatte att återvända till tågstationen varje dag i nästan ett decennium efteråt. Är näsdukarna redo än?

9. Turner & Hooch (1989)

Polisfilmer med kompisar är alltid roliga, men i den här filmen är den ena partnern en enorm fransk mastiff eller ”dogue de Bordeaux” med en förkärlek för att dregla över alla som han älskar. Liksom många andra bra hundfilmer har den här filmen sedan dess gjorts om för en modern publik (en tv-serie kom ut 2021), men originalet är fortfarande en bedårande klassiker. Hooch spelas av hundskådespelaren Beasley the Dog.

8. Benji (1974)

Karaktären Benji har dykt upp i en hel rad filmer under de senaste decennierna, men detta är originalet så det är värt att titta på för hundälskare. I den är den berömda gyllene blandrasen en populär herrelös hund som är vän med många människor i staden. När två av dessa vänner – båda barn – kidnappas är det upp till Benji att rädda dagen! Den titulära hunden spelas av Higgins, en hundskådespelare som arbetade i showbusiness i imponerande 14 år. Ett roligt faktum är att han, precis som Benji, upptäcktes som herrelös.

7. Hemåt: Den otroliga resan (1993)

Den här 90-talsklassikern är för både hund- och kattälskare! När tre husdjur (två hundar och en Himalayakatt) av misstag tror att de har övergivits av sin mänskliga familj på en gård, flyr de och ger sig ut på ett äventyr genom vildmarken för att komma hem. Den här filmen är full av skoj och spänning, och tack vare ett talangfullt röstskådespeleri fångar den också den typ av samtal som vi föreställer oss att våra husdjur har med varandra.

6. Det var en gång i Hollywood (2019)

Quentin Tarantinos historiska nyinspelning handlar inte om hundar i sig, men pitbullen Brandy är en integrerad del av filmens klimax. Hon är ett exempel på en extremt vältränad hund som är helt i samklang med sin ägare, och hennes söta, lojala natur stjäl varje scen hon dyker upp i. Brandy spelas av hundskådespelerskan Sayuri, en pitbull från Delaware som var tre år gammal vid inspelningstillfället.

5. Old Yeller (1957)

För många är Old Yeller den typiska hundfilmen. Denna ”pojke och hans hund”-historia utspelar sig på 1800-talet och följer en tonåring som knyter band till en herrelös valp som dyker upp på familjens gård. Ja, slutet är sorgligt, men det är det också för många andra hundfilmer. Om något är det bara ytterligare en påminnelse om varför dessa fantastiska djur är så viktiga familjemedlemmar. En intressant sidoanmärkning är att karaktären i Old Yeller är en herrelös blandning av okänd ras, men han porträtteras av Spike, en gul Mastador (en korsning mellan en mastiff och en labrador retriever).

4. Lady and the Tramp (1955)

Den här animerade filmen är så hundtaskig som den kan bli! Även om de två huvudsakliga hundarna är en cocker spaniel och en blandras, finns det en hel regnbåge av hundar att njuta av i den här filmen (scenen med ”twilight bark”, någon?) För att fånga varje ras rörelser och personlighetsdrag studerade animatörerna ett stort antal hundar från det verkliga livet innan de började rita. Ett annat roligt faktum? Producenterna klippte nästan bort den berömda scenen med spaghettiätandet eftersom de tyckte att den var för fånig.

3. Konsten att tävla i regn (2019)

Som många hundföräldrar kan intyga är golden retrievers ofta underbart lojala husdjur. Den här filmen handlar om just det och följer historien om Enzo (spelad av den tvååriga Hollywood-hunden Parker och en del valpar) och hans strävan att bli den bästa valpen någonsin för sin ägare. Den berättas till och med av hunden, vilket ökar ”aww”-faktorn. Det här är en sådan film som man redan från början vet att den kommer att dra i hjärtat oavbrutet, men det är okej eftersom hundens berättelse är så rörande.

2. 101 Dalmatiner (1996)

Det animerade originalet från 1961 är en klassiker, men 90-talets remake bjuder på ett bedårande överflöd av live-action-hundar! Och oroa dig inte för Cruella. Hon må vara ond, men hon kan inte mäta sig med alla sötnosar här (kul fakta: över 300 dalmatinervalpar användes under inspelningen eftersom hundar växer upp så fort). För alla dalmatinerägare – eller alla fans av rasen i allmänhet – är den här hundfilmen ett måste.

1. Marley & Me (2008)

Den här listan skulle inte vara komplett utan den här hjärtevärmande tårfilmen. Marley & Me är en anpassning av Josh Grogans fackboksroman med samma namn och följer historien om ett par som adopterar en labrador retriever för att förbereda sig för föräldraskap. Hunden Marley (spelad av hela 22 olika gula labbar) visar sig snart vara ganska oförutsägbar, men också en oumbärlig medlem av den växande familjen. Om det finns en film som till fullo fångar alla känslor som kommer med att ha en hund i hemmet så är det den här.

Se till att filmtiden är säker för dig och din hund

Att se en film med din hund är ett bra sätt att tillbringa en kväll, men som med alla aktiviteter är det viktigt att se till att ni är säkra. Håll alltid ett öga på din bästa vän och vet var han är hela tiden. Och oavsett hur stora valpögon de får, dela bara hälsosamma filmsnacks med din fyrbenta vän. Popcorn, till exempel, kan faktiskt vara ett säkert godis för hundar, men bara om det är vanligt och utan tillsatta ingredienser eller toppings.

Lämna en kommentar