Pudeln – en energifylld bästa vän

Pudeln är en av världens mest populära hundraser, kanske tack vare att den ser så vänlig ut och framstår som oerhört harmonisk. Barn faller gärna för ”den gulliga hunden med den lockiga pälsen” medan vuxna fattar tycke för dess lyhördhet och smidiga storlek.

Vänlig med mycket energi

Pudeln är en hund full av liv, med mycket energi, som gärna leker och busar. Samtidigt är den social och vänlig och älskar att lära känna nya människor. I övrigt är pudeln klok, alert och aktiv samtidigt som den är trofast – helt enkelt en bästa vän som alltid vill vara med! Pudeln är mån om att göra rätt och tävlar gärna i fartfyllda hundsporter som rallylydnad eller agility. Det är en utmärkt familjehund men bäst är om familjen är någorlunda aktiv och sportig; man behöver inte hårdmotionera sin pudel dagligen men den behöver få röra på sig och den behöver också få mental stimulans.

En elegant hund

Pudeln är alltid enfärgad då det historiskt ansågs mer aristokratiskt. I övrigt är det en stolt hund som är lätt, spänstig och ”på tå”. Även om den är elegant och inte ska vara alltför muskulös ska den inte heller vara klen eller spenslig och den ska inte ha några extrema utmärkande drag.

Även pälsen ska såklart vara elegant och även om hunden inte fäller mycket hår behöver den klippas med jämna mellanrum. Oavsett om din hund ska ha längre päls eller vara kortklippt behöver pälsen vårdas, antingen av dig eller av en hundfrisör. Hur ofta du behöver klippa pälsen beror på hur långhårig du önskar att din hund är men räkna med minst fyra till fem gånger per år. Många pudelägare klipper gärna sina hundar i olika frisyrer, till exempel som lejon eller med bollar på fötterna, men det finns en stor variation i frisyrerna. De flesta som inte ska ställa ut väljer dock en lättskött vardagsfrisyr.

Behändig storlek och flera färger

Det finns fyra olika storlekar av pudel varför du som hundköpare kan välja den som passar dig bäst:

  • Toypudeln är den minsta och mäter 24-28 centimeter i mankhöjd
  • Dvärgpudeln är den minsta och mäter 28-35 centimeter i mankhöjd
  • Mellanpudeln mäter 35-45 centimeter i mankhöjd
  • Storpudeln är den största och mäter 45-60 centimeter i mankhöjd

Som nämnt är pudeln alltid enfärgad och de färger som är tillåtna idag är, oavsett storlek på hund, svart, brun, vit, grå eller aprikosröd. Grå och aprikosröd har tillkommit i modern tid. Oavsett vilken färg hunden har ska färgen vara mycket tydlig, det får inte råda någon oklarhet kring hundens färg, men den får ha vita tecken, dock inga fläckar på tassarna.

En hund med anor

Som den eleganta hund den är sägs pudeln härstamma från Frankrike och det är endast Franska Pudelklubben som kan godkända eventuella förändringar. Dock vet man inte med säkerhet om rasen faktiskt kommer från just Frankrike utan bland andra Tyskland och Ryssland brukar också nämnas som ursprungsländer. Säkert är dock att rasen har en lång historia då man funnit avbildningar daterade till 1400-talet. De stora hundarna användes ursprungligen som vattenapportörer medan de mindre var prydnads- och sällskapshundar men de har även fungerat som cirkus- och tryffelhundar.

Som kuriosa kan sägas att rasen har förknippats med magi och häxkonst, till exempel i Goethes ”Faust”, och den har ansetts vara synsk då den ibland skäller rakt ut i mörkret. Rasen har också gett upphov till uttryck som ”klok som en pudel”, ”luspudel” och ”att göra en pudel”.

2 svar på ”Pudeln – en energifylld bästa vän”

  1. Hej! Är intresserad av en Toy tik. Kan man stå på väntelista? Bor i villa i Tyringe haft hund i 15 år men för tillfället har vi ingen . Vuxna barn och jobbar själv som barnmorska på deltid.

    Svara

Lämna en kommentar